Agressie en Veiligheid
Grensoverschrijdend gedrag kan overal voorkomen waar mensen samen komen. Dus ook in contact met andere studenten of je docenten of begeleiders op stage/school. Heb je hiermee te maken? En weet jij waar je dan terecht kan of wat je kan doen als je deze onveiligheid ervaart?
Er zijn veel verschillende situaties die kunnen maken dat jij je onveilig voelt. Denk aan agressief gedrag, bedreigingen maar bijvoorbeeld ook niet kunnen zijn wie je wil zijn. Soms gaan mensen je grenzen over en kun je daar last van hebben.
Onveilige situaties kunnen overal voorkomen, niet alleen thuis of op straat, maar ook online. Wat doe je als er ineens een nare foto van jou online staat en je daarmee onder druk wordt gezet? Of als je op stage tegen je wil bent aangeraakt?
Als je ooit met agressie te maken hebt gehad, kan dat beïnvloeden hoe je je voelt. Als je je nu niet veilig voelt, is het verstandig om daar iets aan te doen. Kijk bij tips en adviezen om te zien wat je kunt doen.
Mensen reageren vaak agressief om een reden. Ze worden bijvoorbeeld getriggerd of willen iets bereiken (bijvoorbeeld status verkrijgen). Als je begrijpt waarom ze zo reageren en hen kunt kalmeren, kun je misschien toch contact maken. Soms hebben agressieve mensen hun gedrag niet onder controle.
Er zijn ook mensen die door een psychiatrische ziekte of het gebruik van drugs en/of alcohol onveilig gedrag laten zien. Vluchten of weggaan is dan vaak de enige en beste reactie.
Seksueel grensoverschrijdend gedrag
Je kunt ook te maken hebben met seksueel grensoverschrijdend gedrag, thuis, op school/stage of online. Als je bijvoorbeeld ongewenst bent aangeraakt, online ongewenste beelden hebt ontvangen of er beelden van jou zijn verspreid is het goed om hier met iemand over te praten. Weet dat als jij hiermee te maken hebt dit nooit jouw schuld is.
Jezelf kunnen zijn op school
Hoe veilig jij je voelt op school hangt af van verschillende dingen, zoals vervelende situaties of hoe vrij je bent om jezelf te zijn. Ook als je anders bent, je anders gedraagt of kleedt dan anderen, heb je het recht om je veilig te voelen.
Niemand mag jou lastigvallen of buitensluiten. Voel je je toch onveilig? Praat er dan met iemand over. Dat kan een vertrouwd persoon op school zijn, zoals een mentor, maar ook een vriend, vriendin of iemand thuis, zoals je ouder of verzorger.
Waar kan ik op school terecht?
Op school of stage kun je lastiggevallen worden door klasgenoten, medestudenten of medewerkers. Als dat gebeurt, meld het dan bij je mentor, vertrouwenspersoon of het Zorg Advies Team op school.
Misschien heeft je school ook een speciaal meldpunt waar je het makkelijk kunt doorgeven. Je kunt de gegevens vinden in de schoolgids of op de website van de school. Als dat niet lukt, praat dan met je mentor over wat je kunt doen. Je kunt het ook eerst thuis bespreken als je dat liever doet.
Ben je zelf wel eens agressief?
Je kunt leren om je agressieve gedrag wat beter in de hand te krijgen.
- Let op je lichaamssignalen. Herken de signalen van spanning of boosheid, zoals gespannen spieren, een verhoogde hartslag of gebalde vuisten.
- Ontspan je lichaam. Haal diep adem of maak een korte wandeling.
- Richt je aandacht op iets anders. Zoek afleiding luister naar muziek of lees een boek.
- Neem een time-out. Stap uit de situatie en gebruik die tijd om tot rust te komen. Zeg bijvoorbeeld: “Ik heb even tijd nodig om af te koelen”.
- Check je gedachten. Vraag jezelf of je gedachten kloppen of misschien overdreven zijn?
- Zorg voor minder stress. Verminder het aantal stressmomenten in je leven. Zorg voor voldoende slaap, en doe ontspanningsoefeningen zoals yoga.
- Leer te vertellen wat je dwars zit. Geef rustig en duidelijk aan wat je voelt of denkt. Dit voorkomt dat je frustratie groter wordt. Bijvoorbeeld: “Ik voel me boos omdat ik het idee heb dat ik niet word gehoord.”
- Maak je excuses. Als je toch te heftig hebt gereageerd, wees niet bang om sorry te zeggen. Dit laat zien dat je verantwoordelijkheid neemt en de situatie kan kalmeren.

Seksueel
Geweld
Centrum Seksueel Geweld biedt hulp aan iedereen die een nare seksuele ervaring heeft gehad. Het maakt niet uit of dat nu kort of lang(er) geleden is gebeurd. Ook als de ervaring hen terecht.

Kom in actie met
Meldknop
Heb jij online iets vervelends meegemaakt? Of iemand in je omgeving? Word je bijvoorbeeld afgeperst/ bedreigd met vervelende beelden of lastiggevallen door mensen die je onder druk zetten? Meldknop luistert, geeft praktische hulp en helpt je op weg. Je kunt gratis en anoniem chatten, mailen of bellen.

Slachtoffer
Hulp
Als je iets heftigs is overkomen, is de stap naar hulp soms moeilijk. Voor de een is de eerste stap praten over wat je is overkomen, voor de ander kan dat het doen van aangifte zijn. Slachtofferhulp is er voor jou om je te ondersteunen en te adviseren

Help Wanted
Heb jij online iets vervelends meegemaakt? Of iemand in je omgeving? Word je bijvoorbeeld afgeperst/ bedreigd met vervelende beelden of lastiggevallen door mensen die je onder druk zetten? Help Wanted luistert, geeft praktische hulp en helpt je op weg. Je kunt gratis en anoniem chatten, mailen of bellen.

Veilig Thuis
Gaat het thuis niet goed? Lees hier wat je kunt doen als jij je thuis niet veilig voelt. Bijvoorbeeld als iemand je pijn doet, vernedert, misbruikt of steeds uitscheldt.