Fitheid
Bij fitheid gaat het om hoe lang je actief kunt zijn, hoe sterk je bent, hoe flexibel en hoe handig je bent. Je bent pas echt fit als deze vier dingen in evenwicht zijn. Op deze pagina kun je lezen hoe je fitter kunt worden.
UithoudingsvermogenĀ
Je kunt al aan kleine dingen merken, hoe het met je conditie of uithoudingsvermogen is. Hoe lang kan jij actief zijn, zonder uit te rusten? Ben je buiten adem nadat je naar de trein gerend bent? Moet je hijgen als je een trap op loopt? Word je snel rood bij een kleine inspanning?
Dit betekent dat je lichaam niet genoeg zuurstof kan opnemen en niet genoeg energie kan vrijmaken om goed te presteren. Om goed te kunnen bewegen, moeten je spieren genoeg zuurstof en energie krijgen, en moeten afvalstoffen worden afgevoerd. Als dit niet goed gebeurt, moet je hart al harder werken, zelfs bij een kleine inspanning.
Je hartslag geeft aan hoe hard je hart werkt om je bloed in je lichaam te pompen. Als je hartslag vaak hoog is, kan het zijn dat je wat meer moet bewegen. Als je twijfelt over je hartslag of je gezondheid, is het altijd verstandig om advies te vragen aan een arts of een deskundige.
Hoe werkt het?
Jouw fitheid wordt in TestJeLeefstijl.nl getest op verschillende onderdelen:
- de kracht in je onderarmspieren
- je borstspieren
- je buikspieren
- je beenspieren
- je uithoudingsvermogen
De scores van deze testen zijn afhankelijk van je leeftijd, geslacht, lengte en gewicht. Omdat dit zo persoonlijk is, zijn er geen algemene regels te geven.
3,2,1…..start!
Door genoeg te bewegen, werk je aan kracht en conditie, waardoor je je gezonder en energieker voelt. Je zorgt er ook voor dat je hart gezonder wordt. Kortom: er zijn genoeg redenen om te werken aan jouw fitheid. Maar ermee starten kan moeilijk zijn. Lees hieronder de tips voor een goede start.
Tips
- Kies activiteiten die je leuk vindt: zoek naar een vorm van beweging die je echt leuk vindt. Denk aan dansen, zwemmen, wandelen, of een teamsport. Als je plezier hebt in wat je doet, is de kans groter dat je het blijft doen.
- Begin langzaam: het hoeft niet meteen heel inspannend te zijn. Begin klein, maak een korte wandeling, neem de trap in plaats van de lift, of stretch een paar minuten in de ochtend.
- Plan het in: maak beweging belangrijk en neem het op in je dagelijkse schema. Blok wat tijd in je agenda voor activiteiten zoals een wandeling na het avondeten of een sportsessie in het weekend.
- Maak het sociaal: sporten met vrienden en bekenden kan motiverend en leuk zijn. Plan bijvoorbeeld een wekelijkse wandeling of ga samen naar een groepsles in de sportschool.
- Gebruik technologie: maak gebruik van apps of online video’s voor thuis workouts of begeleide oefeningen. Er zijn veel gratis bronnen beschikbaar die je kunnen helpen om thuis actief te zijn.
- Stel realistische doelen: richt je niet meteen op grote prestaties. Begin met kleine, haalbare doelen en werk van daaruit verder. Bijvoorbeeld: “Ik wil deze week drie keer 20 minuten wandelen.”
- Afwisseling is belangrijk: probeer verschillende activiteiten uit om te ontdekken wat je leuk vindt. Op die manier blijft het interessant en voorkom je verveling.
- Beloon jezelf: stel beloningen in voor jezelf als je je bewegingsdoelen hebt bereikt. Het kan iets eenvoudigs zijn, zoals wat tijd voor jezelf nemen om te ontspannen of een lekkere gezonde snack.
Sporten
in de buurt
Op sport.nl vind je sportverenigingen bij jou in de buurt.
Fitnessschema
Maak je eigen fitnessschema en lees meer over verschillende soorten trainingen en doelen.
Wil je bijvoorbeeld meer spieropbouw?
Wil je juist afvallen?
Bij elk doel past een ander schema.
Probeer het zelf!